Home

KAJ: pogovorni večer

KJE: Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

KDAJ: 19. maj ob 20h

KDO: Dijana Matković in Ana Schnabl

Serija pogovorih večerov, ki so ime dobili po istomenski knjigi v nastajanju, Antologiji tesnobe. Gre za nabor esejev o tesnobah, fobijah in strahovih, ki jih za revijo LUD Literatura mesečno pišejo tako slovenski kot tuji avtorji.

Knjiga bo luč sveta ugledala konec leta, medtem pa antologija vse bolj postaja tudi enciklopedija tesnobe – od strahu pred višino do hipohondrije, od potrebe po nadzoru do socialne fobije in tako dalje. Obenem se tema iz knjige seli tudi v fizični prostor, v živ pogovor.

Tokrat se bo urednica Antologije Dijana Matković pogovarjala z novinarko Dnevnika, publicistko, urednico in kritičarko Ana Schnabl, ki bo v kratkem objavila kratkoprozni prvenec. Po dosedanjih objavah kaže, da bo šlo za eno izmed tistih pisav, ki nas zaradi redke kombinacije ostrega uma in tenkočutne sposobnosti vživljanja ne bodo pustile indifrenetne. Ni presenetljivo, da vase posrka, gane in obenem k premisleku vabi tudi esej, ki ga je prispevala za Antologijo tesnobe. V njem motri dogodke iz svojega otroštva in razgrinja obrambne mehanizme, ki so ji pomagali preživeti, a so obenem rezultirali v kasnejšem nastanku tesnobe:

»Vedno znova me preseneti in vedno znova se predme izkrca zavedanje, da bom za vsako neresnico, za vsako sprenevedanje, za vsak odlog, vsako prisilno ohladitev čez čas plačala visoko ceno. Tesnoba mi je pravzaprav vseskozi hotela dobro, hotela je, da začutim, kar čutim in se ne izogibam več.« Esej »Vse to… hrumenje« (prihajajoča revija Literatura)

V šestem pogovoru iz serije Antologija tesnobe bosta urednica in avtorica skušali osvetliti genezo tesnobe, obenem pa se bosta vprašali, ali je moč s skrbnim delom na samem sebi »prečutiti preteklosti«. Je moč po dogodkih, ki so nas usodno zaznamovali, v prihodnosti vendarle… »zalebdeti«?

Vašemu notranjemu zverinjaku je vstop dovoljen. Pripeljite tudi svoje (druge) prijatelje.

FB dogodek

Poročilo o minulem dogodku z Ano Pepelnik

EDIT: poročilo z dogodka si lahko preberete TUKAJ.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s