Home

Serija pogovorih večerov, ki so ime dobili po istomenski knjigi v nastajanju, Antologiji tesnobe. Gre za nabor esejev o tesnobah, fobijah in strahovih, ki jih za revijo LUD Literatura mesečno pišejo tako slovenski kot tuji avtorji.

Knjiga bo luč sveta ugledala konec leta, medtem pa antologija vse bolj postaja tudi enciklopedija tesnobe – od strahu pred višino do hipohondrije, od potrebe po nadzoru do socialne fobije in tako dalje. Obenem se tema iz knjige seli tudi v fizični prostor, v živ pogovor.

Tokrat se bo urednica antologije Dijana Matković pogovarjala z eno najbolj nadarjenih slovenskih pesnic, z Ano Pepelnik. Če je za njeno poezijo značilna silovitost, ki udarja v pleksus, da bralcu včasih zastane dih, ni nič drugače z esejem, ki ga je prispevala za antologijo in ki obenem predstavlja sploh prvi esej, ki ga je avtorica javno objavila. V njem natančno opisuje točke, ko se lepota po(po)lnega doživljanja sveta in sebe v njem prevesi na drugo stran, v tesnobo. In narobe. Bodisi na morju, bodisi na balkonu, ali pač na letalu, vedno na robu presežnega – »Ana ne more dihat«:

»Zagledala sem rob sveta. Označen z belo, kar je bila morska pena, ki je obliznila obalo Baltika. Prišla je iz črne in se naslonila na črno. V daljavi pa sonce, bakren lesk in konec.«

Urednica in pesnica se bosta (skupaj z vami) pogovarjali o široko odprtih pljučih na eni in o trenutkih, ki nam stisnejo sapnik na drugi strani.

Šli bomo gor, šli bomo dol, šli bomo v poezijo in šli bomo v glasbo in na koncu –
bomo šli na pivo.

Vašemu notranjemu zverinjaku je vstop dovoljen. Pripeljite tudi svoje (druge) prijatelje.

Povezava na FB dogodek

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s