Home

Serija pogovorih večerov, ki so ime dobili po istomenski knjigi v nastajanju, Antologiji tesnobe. Gre za nabor esejev o tesnobah, fobijah in strahovih, ki jih za revijo LUD Literatura mesečno pišejo tako slovenski kot tuji avtorji.

Knjiga bo luč sveta ugledala konec leta, medtem pa antologija vse bolj postaja tudi enciklopedija tesnobe – od strahu pred višino do hipohondrije, od potrebe po nadzoru do socialne fobije in tako dalje. Obenem se tema iz knjige seli tudi v fizični prostor, v živ pogovor.

Tokrat (v četrto) se bo urednica antologije Dijana Matković pogovarjala s Peter Semolič, večkrat nagrajenim pesnikom, katerega pisanje gotovo sodi med najboljše, kar sodobna slovenska poezija premore. Od lani je urednik portala Poiesis, sicer pa redka, ogrožena vrsta ptice – status svobodnega kulturnika ima že od leta 1991 – ki pripada predvsem sama sebi. Na svojstven, intimen način se je lotil tudi pisanja eseja za Antologijo tesnobe, v katerem razčljenjuje tri različna poimenovanja za notranji nemir, kot jih je sam pri sebi ali skozi dojemanje okolice doživljal v življenju: Živčnost. Tesnoba. Anksioznost.

Iz eseja z naslovom Tri besede:

»Otroci sveta živčnosti se vse preveč radi zadržujemo po gostilnah, bifejih, ob točilnih pultih. Sam pri tem nisem nobena izjema. Tako je bilo tudi tistega večera pred kakšnimi šestimi sedmimi leti. S prijateljem sva si mirila živčnost, ja, takrat sem bil v obdobju živčnosti, v majhen bifeju blizu Filozofske fakultete. Lokacija je pomembna zato, ker na tej točki v bife in v pripoved vstopita mladi študentki. Postavili sta se k šanku levo od naju, si naročili pijačo in klepetali. Medtem ko je prijatelj stopil v vece, sem jima prisluhnil, in zaslišal zame takrat popolnoma novo besedo: anksioznost. Seveda me je zanimalo, kaj pomeni in enkrat naslednje dni sem poguglal, da bi izvedel njen pomen. Ob tem, kar sem prebral, bi lahko upravičeno zavpil: evreka!«

V pogovoru bosta urednica in pesnik osvetlila različne pojavnosti tesnobe – v upanju, da ob koncu večera še kdo zavpije: »Evreka!«

Vašemu notranjemu zverinjaku je vstop dovoljen. Pripeljite tudi svoje (druge) prijatelje.

Poročilo z minulega dogodka s Suzano Tratnik.

Povezava na FB dogodek.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s